Ansøgning og CV

En arbejdsgiver, der har slået en stilling op, vil normalt modtage rigtig mange ansøgninger. Derfor er det vigtigt, at din ansøgning ikke er for lang og har et individuelt udtryk, så den adskiller sig fra alle de andre ansøgninger. Så bliver din ansøgning lettere at huske for arbejdsgiver.

Højst én side
En ansøgning bør ikke fylde mere end én side. Det gør den mere tilgængelig og overskuelig, hvis du bruger overskrifter til at skabe luft mellem afsnittene.

Når man synes, at man har meget at fortælle, kan det være vanskeligt at begrænse sig til én side. Du kan dog trygt regne med, at arbejdsgiveren godt er klar over, at du ikke har fået alt med i din ansøgning, og at der vil være mange spørgsmål, der skal afklares efterfølgende ved en jobsamtale.

Forhold dig konkret til stillingsannoncen – og til virksomheden
Hvis din ansøgning er svar på en stillingsannonce, skal du vise, at der er et match mellem det, du kan, og det, virksomhedens søger.

Vis et billede af dig selv i jobbet. Det gør du ved at beskrive, hvorfor og hvordan du opfylder alle de krav og ønsker, der er anført i stillingsannoncen. Er der krav eller ønsker, du ikke opfylder, skal du undgå at nævne dette i ansøgningen – gør i stedet mere ud af, hvad du er rigtig god til.

Hvis det fremgår af arbejdspladsens hjemmeside, hvilke værdier virksomheden lægger vægt på, kan du fremhæve de sider ved dig selv, der matcher disse værdier. Lad det være dit springbræt til at forklare, hvorfor du brænder for at få netop dette job. Dette er særligt relevant, hvis du søger en stilling uopfordret.

Faglige kvalifikationer
Dine faglige kvalifikationer og enhver tidligere beskæftigelse – fx fra et studiejob – skal du beskrive, men undgå at det bliver en lang roman. Gør det kort og brug dit CV til at uddybe, hvilke relevante erfaringer du har.

Skriv let og forståeligt
Arbejdsgiver har mange ansøgninger at forholde sig til. Det er derfor vigtigt, at han eller hun ikke skal bruge for meget tid på at tyde, hvad du mener. Skriv i nutid og undgå lange sætninger, indskudte sætninger og fyldord – det gør teksten mere indbydende og let at læse.

Du skal også sørge for, at både stavning og tegnsætning er korrekt.

Personlige oplysninger
Lad være med at bruge for meget af din sparsomme plads på at beskrive dig selv som person. Gør det kort og læg op til at uddybe dine kvaliteter ved en personlig samtale.

Bilag til ansøgningen
Du skal naturligvis vedlægge de dokumenter, arbejdsgiver har bedt om – fx dit eksamensbevis eller udtalelser fra tidligere arbejdsgivere. Send altid kopier af vigtige dokumenter – aldrig originaler.

Det tager normalt et par dage for os at kigge det fremsendte materiale igennem og sende et svar. Hvis det haster, så skriv det i din mail – så skal vi gøre vores bedste for at besvare din henvendelse hurtigst muligt.